Geschiedenis – Medisch Centrum Zuid – Rijssen
Header afbeelding
Medisch Centrum Zuid
Wijnand Zeeuwstraat 26-004 7462 DE
Rijssen

Geschiedenis

(met dank aan P.A. Schreuder, oud-huisarts)

De geschiedenis van de praktijk gaat terug naar naar 1936, toen een jonge dokter de Haas zich vestigde in een praktijk aan de Grotestraat. Dit was het pand waar later Bökkerink/ten Hove zat, naast het oude politiebureau. Dokter de Haas was van joodse afkomst en mocht tijdens de bezetting van de Duitsers geen praktijk meer houden. Bij een razzia is hij opgepakt en op transport naar Duitsland gezet, waar hij in een concentratiekamp is overleden.

Hij werd in 1942 opgevolgd door dr. Oldenstam, die al enige tijd met hem samenwerkte. Over deze voorganger van mij kreeg ik van de oudere patiënten nog weleens anekdotes te horen. Zijn bijnaam “Pijpje Drop” had hij te danken aan zijn donkere huidskleur. Het moet een kleurrijk figuur geweest zijn, die alom bekend stond om zijn kennis van de dermatologie. Midden jaren vijftig is hij vertrokken en werd opgevolgd door dr. de Mol van Otterloo. Een bij zijn patiënten zeer geliefde en toegedane huisdokter.

In 1967 werd hij opgevolgd door L. Kunst, die slechts enkele jaren in Rijssen in gebleven.

Begin 1973 vestigde dokter P. Schreuder zich aan de Wierdensestraat 77c, waar de praktijk al sinds het einde van de oorlog werd gevoerd. Hij is begonnen met een kleine praktijk van rond de 2000 personen, die is uitgegroeid van een kleine eenmanszaak naar de huidige gecertificeerde allround praktijk van nu met een heel aantal medewerkers.

In 1985 kwam dr. J. Steijsiger de praktijk versterken. Eerst in een noodgebouw en ongeveer een jaar later zijn we verhuisd naar de Roelf Bosmastraat 37. Eigenlijk werd het daar ook al snel te klein om praktijk te voeren naar de standaard van die tijd. Na lang wikken en wegen en veel vergaderen hebben we samen met andere werkers in de gezondheidszorg en met medewerking van een bekende Rijssense ondernemer een schitterend Medisch Centrum kunnen stichten. De eenmans huisartsenpraktijk in je eigen woonhuis (met toen ook al Ria Averesch als assistente) is veranderd in een voor deze tijd passend gezondheidscentrum.

Na hier nog enkele jaren te hebben gewerkt werd dokter Schreuder uiteindelijk in januari 2009 opgevolgd door dokter Kastenberg, die samen met de andere collega’s en assistentes de praktijk verder konden uitbreiden.

Sinds de vestiging in het Medisch Centrum is er veel gebeurd. De praktijk heeft zich toegelegd op de verbetering van kwaliteit en is daarmee gecertificeerd door de NHG. De ketenzorg voor mensen met suikerziekte, COPD, ouderen en mensen met risico op hart- en vaatziekten is georganiseerd. Dit heeft er toe geleid dat er inmiddels een aantal praktijkondersteuners werkzaam zijn en dat we in het Medisch Centrum hebben kunnen uitbreiden met nog eens drie spreekkamers. Sinds 2015 is de praktijk een opleidingspraktijk. Dit houdt in dat er ook AIOS (huisartsen in opleiding), co-assistenten en stagiaires doktersassistentes werkzaam zijn in de praktijk.

Het echo apparaat heeft zijn intrede gedaan en veel bloedonderzoek wordt in de praktijk verricht, waardoor diagnostiek sneller en dichterbij kan plaatsvinden. Ook de samenwerking met specialisten is veranderd, waarbij nu enkele specialisten spreekuur houden in de praktijk zelf.

Medisch Centrum Zuid heeft een enorme ontwikkeling ondergaan in de geschiedenis en met trots kunnen we zeggen dat we een moderne, all-round praktijk zijn geworden waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Een praktijk die aan alle huidige eisen voldoet en die klaar is voor de toekomst !